Aangifte doen over internetoplichting: veelgestelde vragen & antwoorden

Ben je het slachtoffer van online oplichting? Dan kun je aangifte doen bij de politie. Wij worden regelmatig benaderd door klanten die aangifte willen doen bij de politie en hier allerlei vragen over hebben. In dit artikel geven we een antwoord op de meest gestelde vragen over het doen van aangifte bij internetoplichting.

Hoe kan ik aangifte doen?

Ten eerste kun je naar het politiebureau gaan om aangifte te doen van internetoplichting. Daarnaast is het mogelijk om online aangifte te doen. Wij raden je aan om je aangifte online in te dienen. Doe je online aangifte, dan komt jouw melding namelijk direct bij de juiste afdeling terecht. Let op: om online aangifte te doen, heb je wel een DigiD nodig.

Welke gegevens heb ik nodig om aangifte te doen?

Om online aangifte te doen, vul je het aangifteformulier op de website van de politie in. In dit formulier zie je duidelijk welke gegevens je waar moet invullen. Vul zo veel mogelijk gegevens in van de partij tegen wie je aangifte doet. Doe je aangifte van oplichting via Facebook, Instagram of Twitter? Vermeld dan ook de username van de partij tegen wie je aangifte doet.

Wat gebeurt er met mijn aangifte?

Tien weken na het indienen van je aangifte, krijg je een e-mail van de politie. In deze mail lees je of de politie een onderzoek is gestart naar jouw aangifte. Is dit niet het geval? Dan krijg je na maximaal zes maanden een slotbericht.

Doet de politie iets met mijn aangifte?

De politie kan een opsporingsonderzoek starten aan de hand van jouw aangifte. Dit doet de politie alleen als er voldoende aanknopingspunten zijn om verder onderzoek te starten. Start de politie inderdaad een opsporingsonderzoek? Dan ontvang je de aangifte per post. Deze moet je nu ondertekenen, voorzien van enkele aanvullende documenten en naar de politie terugsturen. Helaas leidt niet iedere aangifte tot een opsporingsonderzoek en een strafrechtelijke vervolging.

Krijg ik mijn geld terug?

Komt je zaak voor de rechter? Dan bepaalt de rechter of je je geld terugkrijgt. Ook kan de rechter een schadevergoeding opleggen. Let op: je krijgt alleen je geld terug en/of een schadevergoeding als je hier als slachtoffer om hebt gevraagd. Dit is een formele stap in het aangifteproces. Deze stap heet ‘u voegen als benadeelde partij’. Heb je deze stap gevolgd? Dan kan de officier van justitie de rechter vragen om een uitspraak te doen over een schadevergoeding.

Mogelijk kun je je geld terugkrijgen van je bank. Dit is afhankelijk van de situatie en de manier waarop je opgelicht bent. Meer weten? Neem dan contact op met je bank. Bespreek de situatie en de bank kan je meer vertellen over een eventuele schadevergoeding.

Kan ALICE & BOB mij helpen bij mijn aangifte?

Ja, we kunnen je helpen om de stappen te volgen die horen bij het indienen van een officiële aangifte bij de politie. Onze cyber security expert gebruikt zijn kennis graag om een zo uitgebreid mogelijke aangifte in te dienen. Houd er wel rekening mee dat je de aangifte uiteindelijk altijd zelf in moet dienen. We kunnen dit dus niet volledig voor je uit handen nemen.

Heb je vragen of heb je direct onze hulp nodig? Neem dan contact met ons op.