Let op: nieuwe vorm van phishing via online agenda

Het televisieprogramma Opgelicht?! waarschuwt voor een nieuwe vorm van phishing, waarbij er een item wordt aangemaakt in jouw Apple- of Google agenda. Aan dit agenda-item wordt een kwaadaardige link toegevoegd. Klik je op deze link, dan wordt er malware geïnstalleerd. Of je wordt gevraagd persoonlijke gegevens in te vullen. Deze gegevens komen direct bij internetcriminelen terecht.

Hoe werkt het?

Bij deze nieuwe vorm van phishing wordt er een item toegevoegd aan je online agenda. Dit kan op twee manieren. De meest voorkomende manier is het sturen van een phishingmail als agenda-uitnodiging. Dit is in feite gewoon een phishingmail, maar dan maakt de verzender hier een uitnodiging van. Hierdoor komt de mail in je agenda terecht.

Daarnaast is het mogelijk dat je op een verkeerde link hebt geklikt in je internetbrowser of in je mail. Hierdoor kunnen internetcriminelen een koppeling maken met je agenda. Internetcriminelen kunnen vervolgens allerlei items aan je agenda toevoegen.

Wat is het gevaar?

Zie je allerlei vreemde items in je agenda staan? Geen zorgen, dit wil niet zeggen dat internetcriminelen je telefoon, tablet of computer hebben gehackt. Zoals je hierboven kunt lezen, komen deze vreemde afspraken op een andere manier in je agenda terecht.

Toch brengt agenda phishing gevaren met zich mee. Dit zijn dezelfde gevaren die we al van andere vormen van phishing kennen. Bijvoorbeeld dat je per ongeluk gevoelige gegevens doorspeelt naar internetcriminelen. Of dat je rekening geplunderd wordt omdat je je betaalgegevens op een onbetrouwbare website hebt ingevuld. Klik daarom nooit op de link in een onbetrouwbaar agenda-item.

Hoe kun je het voorkomen?

Je kunt phishing in je agenda voorkomen door de instellingen van je online agenda aan te passen. Bij je Google agenda doe je dit als volgt:

  • Ga naar ‘Instellingen’.
  • Klik op ‘Afspraakinstellingen’.
  • Zet de knop ‘Uitnodigingen automatisch toevoegen’ uit.

Nu komen uitnodigingen pas in je agenda terecht als je deze in je mail hebt geaccepteerd. En spam die er al staat? Die kun je gewoon verwijderen.

In een Apple agenda kun je onbetrouwbare agenda-items ook weren. Dit doe je als volgt:

  • Open de Agenda app.
  • Open de onbetrouwbare invite.
  • Klik op ‘Meld reclame’.
  • Klik vervolgens op ‘Verwijder en meld reclame’.

Nu worden alle items van deze afzender geweerd. Deze komen dus niet meer in je agenda terecht. Krijg je vreemde agenda-items van meerdere afzenders? Dan moet je bovenstaande stappen enkele keren herhalen.

Hulp nodig? Bel ALICE & BOB

Kom je regelmatig vreemde items tegen in je agenda en kun je deze zelf niet verwijderen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag om van die vervelende phishing items in je agenda af te komen.