Hackers misbruiken steeds vaker naam van Belastingdienst

Je ontvangt een mailtje van de Belastingdienst. In dit mailtje lees je dat je nog geld moet betalen. De Belastingdienst geeft aan dat je nooit je inkomstenbelasting over vorig jaar hebt betaald. Je kunt direct betalen, via een linkje in de mail. Vreemd, want je zou zweren dat je de inkomstenbelasting gewoon betaald hebt…

Of je krijgt juist een mailtje dat de Belastingdienst een fout heeft gemaakt. Je krijgt geld terug! Het enige wat je moet doen, is even je gegevens achterlaten via een link in de mail. Prima, dat is gemakkelijk verdiend! Maar nee, doe toch maar niet. Dit zijn namelijk twee bekende voorbeelden van phishing uit naam van de Belastingdienst.

Een officiële waarschuwing van de Belastingdienst

Hackers misbruiken steeds vaker de naam van de Belastingdienst om mensen op te lichten. In 2020 kwam dit zelfs zo vaak voor, dat de Belastingdienst een officiële waarschuwing heeft gegeven aan iedereen in Nederland. Ontvang je een verdachte mail van de ‘Belastingdienst’? Klik dan niet op de link. De kans is groot dat het om phishing gaat. Twijfel je of je er sprake is van phishing? Dan kun je de Belastingtelefoon bellen. De Belastingdienst heeft ook enkele voorbeelden van phishingmails op de website gezet die je kunt raadplegen.

Belastingdienst en phishing: van 7700 naar 162.000 meldingen

In 2017 kreeg de Belastingdienst 7700 meldingen over cybercriminaliteit. Sindsdien is het aantal meldingen ieder jaar gestegen. In 2020 kwamen er zelfs vier keer zoveel meldingen binnen dan in 2019. Hoeveel mensen er vorig jaar melding deden van cybercriminaliteit bij de Belastingdienst? Maar liefst 162.624. Een explosieve stijging, zeker als je naar het aantal meldingen van 3 jaar daarvoor kijkt.

Een groot deel van de mensen die een phishingmail ontvangt, maakt geen melding. We kunnen er dus vanuit gaan dat het aantal phishingmails in 2020 nog veel hoger was dan 162.000. Dit maakt phishing uit naam van de Belastingdienst een groot probleem.

Heb je een verdachte mail ontvangen? Dan kun je melding doen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst kan deze e-mail vervolgens toevoegen aan de lijst met phishingmail voorbeelden.

Tips om phishing te voorkomen

Trap je in een phishingmail, dan kunnen de gevolgen erg groot zijn. Wil je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van phishing? Wij geven je graag enkele tips.

  • Controleer de afzender van de mail. Zie je een vreemde naam of een vreemd mailadres? Dan is er inderdaad sprake van phishing. Verwijder de mail direct.
  • Klik niet zomaar op een link in een mail. Ga hier eerst met je muis op staan, zonder te klikken. Nu kun je zien naar welk webadres de link je stuurt. Is dit een verdachte link? Verwijder de mail direct.
  • Reageer niet op mails waarin wordt gedreigd met dwang als er niet onmiddellijk geld wordt overgeboekt. De Belastingdienst gaat nooit op deze manier te werk.
  • Reageer niet op mails waarin wordt aangegeven dat je geld terugkrijgt als je je persoonlijke gegevens achterlaat. De Belastingdienst gaat nooit op deze manier te werk.
  • Laat nooit je persoonlijke gegevens achter via een link in de mail. De Belastingdienst vraagt je gegevens nooit op deze manier bij je op.
  • In deze blog leggen we uit hoe je phishing herkent. Deze informatie kun je ook gebruiken om phishingmails te herkennen.
  • Bel de Belastingdienst als je twijfelt of je een phishingmail hebt ontvangen.

Hulp nodig? Bel ALICE & BOB

Heb je een vreemde mail ontvangen en twijfel je of er sprake is van phishing? Dan kun je de Belastingtelefoon bellen, maar je kunt ook contact opnemen met ALICE & BOB. Onze cyber security expert herkent phishingmails direct. Hij kan je vertellen of je inderdaad te maken hebt met phishing. Zo voorkomen we samen dat je het slachtoffer wordt van deze veelvoorkomende vorm van internetcriminaliteit.