5 signalen dat je computer gehackt is

Hackers hebben het steeds vaker gemunt op mensen als jij en ik. Waarom? De gemiddelde Nederlander beschermt zichzelf niet goed tegen hackers. Hierdoor is het erg gemakkelijk om apparaten te hacken. Eerder schreven we al een artikel over het hacken van telefoons. In dit artikel gaan we wat dieper in op het hacken van computers.

Want hoe weet je eigenlijk of jouw computer gehackt is? Wij zetten de vijf signalen van een gehackte computer voor je op een rijtje. Ook vertellen we je wat je moet doen als je een of meerdere van deze signalen herkent.

Je muis beweegt uit zichzelf

Beweegt je muis zonder dat je deze bedient? Dat kan door hardwareproblemen komen, maar er is ook een kans dat je computer gehackt is. Zeker als de muis uit zichzelf verdachte handelingen uitvoert, is de kans groot dat iemand je computer heeft overgenomen.

Er staan vreemde programma’s op je computer

Tussen je overzicht met computerprogramma’s zie je ineens een of meerdere programma’s staan die je helemaal niet hebt geïnstalleerd. Heeft er iemand anders toegang tot je computer, zoals je partner of je kind(eren)? Vraag hen dan eerst of zij deze programma’s hebben geïnstalleerd. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat je computer gehackt is. Hackers hebben kwaadaardige programma’s geïnstalleerd om jouw computer over te nemen en schade toe te brengen.

Je wachtwoorden zijn veranderd

Je probeert in te loggen op je mail, maar je komt er niet in. Wachtwoord onjuist. Vreemd, want je weet zeker dat je je wachtwoord niet hebt veranderd. Kom je er echt niet in? Dan is je account waarschijnlijk gehackt. Dit kan een op zichzelf staande hack zijn, maar een hacker kan ook via jouw computer in je mail terecht komen. Herken je de andere signalen van een gehackte computer? Dan is dit laatste waarschijnlijk het geval.

Je krijgt waarschuwingen voor gevaarlijke virussen

Je start je computer op en krijgt direct een pop-up te zien. Er staat een virus op je computer en je moet antivirussoftware installeren om deze te verwijderen. Klinkt goed! Of toch niet? Nee, deze neppe berichten worden namelijk verstuurd door hackers. Zij proberen je te overtuigen fake antivirussoftware te installeren. Download je dit programma, dan wordt je computer gehackt.

Heb je een antivirus geïnstalleerd en heeft deze software een update nodig? Dan krijg je ook een pop-up te zien, met de waarschuwing dat je de antivirussoftware moet updaten. Dit is geen fake bericht. Update direct je antivirus, want verouderde software beschermt je computer onvoldoende tegen malware en hackers.

Een nieuw antivirus nodig? Profiteer van de beste bescherming met het A&B Premium Antivirus.

Je bestanden zijn versleuteld

Je hebt allerlei bestanden op je computer staan, maar je kunt hier niet meer bij komen. De bestanden zijn versleuteld. Je krijgt een pop-up te zien: je kunt je bestanden alleen terugkrijgen als je geld betaalt. Veel geld. Wat nu?

In dit geval is er sprake van ransomware. Een hacker heeft kwaadaardige software op je computer gezet, die jouw bestanden heeft versleuteld. Door geld te betalen, kun je de toegang tot je bestanden weer terugkrijgen. Zijn je bestanden versleuteld en krijg je een dreigend bericht om geld te betalen? Helaas, dan is je computer 100 procent zeker gehackt.

Ik ben gehackt, wat nu?

Beweegt je muis uit zichzelf en komt dit niet door een probleem met de hardware? Staan er vreemde programma’s op je computer, die je zelf niet hebt geïnstalleerd? Is het wachtwoord van je mail veranderd? Krijg je pop-ups over gevaarlijke virussen of zelfs over versleutelde bestanden? Dan is de kans groot dat je computer gehackt is.

Geen paniek! Neem contact op met ALICE & BOB. Onze cyber security expert heeft jaren ervaring in het vak en weet een hack in een mum van tijd op te sporen. Hij doet zijn best om het lek te dichten en je computer te redden. Tot slot voert hij beveiligingsmaatregelen door om een eventuele hack in de toekomst te voorkomen.

Meer weten over onze eerste hulp bij hacking service? Neem gerust contact met ons op.