Cryptojacking: wat houdt het in en hoe kun je het voorkomen?

Cryptocurrency: tien jaar geleden hadden we er nog nooit over gehoord en nu hebben steeds meer mensen cryptomunten in hun bezit. Met deze nieuwe manier van betalen is er ook een nieuwe bedreiging ontstaan. In dit artikel vertellen we je meer over het fenomeen cryptojacking.

Wat is cryptojacking?

Zoals je misschien wel weet, speelt ‘mining’ een grote rol bij cryptocurrency. Bij het minen van cryptomunten wordt een computer gebruikt om cryptomunten te maken. Hoe dit werkt? In het kort: bij het minen van cryptomunten maakt je computer ingewikkelde rekensommen op de blockchain. Voor dit werk krijg je een kleine beloning in de vorm van een cryptomunt. Dit kan een Bitcoin zijn, maar ook een andere digitale munt.

Bij cryptojacking of coinjacking wordt jouw computer gebruikt om cryptomunten te minen, zonder dat jij dit in de gaten hebt. Je computer is simpelweg hard aan het werk om cryptomunten te verdienen voor internetcriminelen. En dit zonder jouw medeweten of toestemming.

Hoe werkt cryptojacking?

Bij cryptojacking wordt jouw computer overgenomen door internetcriminelen. Dit kan op diverse manieren. De meest voorkomende methode om jouw computer over te nemen, is door middel van klassieke malware. Je klikt op een kwaadaardige link in een mail of op een website en de cryptominingcode wordt direct op je computer gezet. Nu je computer geïnfecteerd is, kunnen internetcriminelen deze inzetten om cryptomunten te minen.

Daarnaast kan jouw computer overgenomen worden door middel van ‘drive-by cryptomining’. Bij deze vorm van cryptojacking wordt er een stukje kwaadaardige code in de bestaande JavaScript code van een website opgenomen. Als je de betreffende webpagina bezoekt, wordt je computer automatisch ingezet om cryptomunten te minen.

Wat zijn de gevolgen?

De meeste internetcriminelen die malware of kwaadaardige code te gebruiken voor cryptomining, doen verder niets met jouw computer. Zij zullen niet zo snel persoonlijke gegevens stelen of ransomware op je computer plaatsen.

Toch is cryptojacking schadelijker dan je denkt. Het heeft namelijk diverse gevolgen:

  • Andere computerprocessen worden vertraagd door het minen van de cryptomunten. Hier heb je last van in het dagelijks gebruik van het apparaat.
  • Het minen van cryptomunten kost veel kracht. Dit heeft weer invloed op je elektriciteitsrekening.
  • Omdat het minen van cryptomunten veel kracht kost, heeft cryptojacking ook een negatief effect op de levensduur van je computer.

Kortom: je computer wordt langzamer, je elektriciteitsrekening wordt hoger en je computer gaat minder lang mee.

Hoe herken je cryptojacking?

Cryptojacking werkt op de achtergrond. Je hebt vaak niet in de gaten dat je computer gekaapt is door internetcriminelen.

Toch zijn er enkele ‘red flags’:

  • Je computer is aantoonbaar langzamer geworden, zonder duidelijke reden.
  • Je computer maakt meer geluid dan je gewend bent. Het continu blazen van de koelventilator is een belangrijke ‘red flag’ voor cryptojacking.
  • Je elektriciteitsrekening is aantoonbaar hoger dan normaal, zonder duidelijke reden.

Herkenbaar? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag om de schadelijke software van je computer te verwijderen, zodat jouw apparaat niet langer misbruikt wordt voor het minen van cryptomunten.

Hoe kun je cryptojacking voorkomen?

Het begint bij het installeren van goede antivirussoftware. ALICE & BOB biedt unieke en zeer krachtige antivirussoftware aan in samenwerking met Sophos, die jouw computer onder andere beschermt tegen cryptojacking. Het A&B Premium Antivirus beschermt verder tegen malware, virussen, ransomware en andere online bedreigingen.

Met goede antivirussoftware kun je cryptojacking door middel van malware voorkomen. Maar hoe voorkom je ‘drive-by cryptojacking’? Hier zijn diverse methoden voor. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat alle JavaScript code geblokkeerd wordt in je browser. Houd er wel rekening mee dat dit ook invloed kan hebben op andere online processen. Vind je dit onhandig? Download dan een extensie voor je browser die ‘drive-by cryptojacking’ tegenwerkt. Dit zijn extensies als No Coin en MinerBlock.

Meer weten? Wij staan voor je klaar

Wil je meer weten over cryptojacking of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag door al jouw vragen te beantwoorden.