5 tips om je Facebook account te beveiligen

Je hoort er steeds vaker over: hacking op Facebook. Ook wij krijgen regelmatig te maken met mensen die gehackt zijn op dit social media netwerk. Ben jij ook actief op Facebook? Beveilig dan je account en voorkom dat je gehackt wordt. In dit artikel geven we vijf tips om jouw Facebook account te beveiligen.

Tip 1: kies een sterk wachtwoord

Goede beveiliging begint bij een sterk wachtwoord. Idealiter is dit een lang wachtwoord, met hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Daarnaast is het belangrijk om een uniek wachtwoord in te stellen. Kies dus niet het wachtwoord dat je ook voor je mail, Instagram, LinkedIn of een ander account gebruikt.

Tip: je kunt je wachtwoorden opslaan in een wachtwoordmanager om ervoor te zorgen dat je deze niet vergeet.

Tip 2: stel tweestapsverificatie in

Ook Facebook kun je beveiligen met tweestapsverificatie. Stel je tweestapsverificatie in, dan moet je een beveiligingscode invullen bij het inloggen. Is een hacker in het bezit van jouw wachtwoord? Dan heeft hij hier helemaal niets aan als je tweestapsverificatie hebt ingesteld. Zonder jouw beveiligingscode kan hij namelijk niet in je Facebook account komen.

Je stelt tweestapsverificatie als volgt in:

 1. Klik op ‘Instellingen en privacy’.
 2. Klik op ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Beveiliging en aanmelding’.
 4. Scroll omlaag en klik op ‘Tweestapsverificatie’.
 5. Klik op ‘Bewerken’.
 6. Kies de beveiligingsmethode die je wil toevoegen aan je account. Volg vervolgens de instructies op het scherm.

Je kunt zelf aangeven hoe je tweestapsverificatie wil gebruiken. Dit kan met een sms-bericht, maar ook met een app als Google Authenticator.

Tip 3: stel een beveiligingsmelding in

Facebook kan je waarschuwen als er iemand probeert in te loggen op jouw account. Je moet dan wel eerst aangeven dat je dit soort alerts wil ontvangen.

Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

 1. Klik op ‘Instellingen en privacy’.
 2. Klik op ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Beveiliging en aanmelding’.
 4. Scroll omlaag en klik op ‘Meldingen ontvangen over niet-herkende aanmeldingen’.
 5. Klik op ‘Bewerken’.
 6. Geef aan dat je een mail wil ontvangen als er een verdachte inlogpoging wordt gedaan.
 7. Klik op ‘Wijzigingen opslaan’.

Heb je de alert ingesteld en krijg je inderdaad een mailtje? Raak dan niet direct in paniek. Door je sterke wachtwoord en de tweestapsverificatie is het namelijk erg lastig om jouw account over te nemen. Een hacker kan wel pogingen doen, maar de kans van slagen is in dit geval klein. Heb je nog geen sterk wachtwoord en/of tweestapsverificatie ingesteld? Dan raden wij je aan om dit alsnog te doen. Verander in ieder geval je wachtwoord. Zonder sterk wachtwoord en tweestapsverificatie is de kans namelijk aanwezig dat je inderdaad gehackt bent.

Tip 4: verwijder koppelingen met verdachte websites en apps

Je kunt externe websites en apps met je Facebook account koppelen. Dit is handig als je snel in wil loggen op bijvoorbeeld Airbnb, zonder dat je een account moet aanmaken. Het is echter niet verstandig om vele verschillende websites en apps aan je account te koppelen. Want wordt een van deze websites of apps gehackt? Dan is jouw Facebook account ook in gevaar.

Wij raden je aan om regelmatig te checken welke websites of apps er nu eigenlijk gekoppeld zijn met jouw Facebook account. Dit doe je via Instellingen > Apps. Nu krijg je al je koppelingen te zien. Koppelingen die je wil verwijderen, kun je direct weghalen. Het is ook mogelijk om de instellingen van een koppeling te wijzigen. Hiermee kun je bijvoorbeeld de rechten van een externe website of app aanpassen. Zo zorg je ervoor dat deze site of app minder controle heeft over jouw account en minder gegevens in kan zien.

Tip 5: stel in wie jouw berichten mag zien

Wij raden je aan om je Facebook profiel af te schermen. Je vrienden mogen best zien wat je plaatst, maar waarom zou je je foto’s, statusupdates en persoonlijke gegevens met vreemden delen? Deze informatie kun je beter afschermen, zodat hackers hier geen misbruik van kunnen maken.

Je kunt jouw profiel afschermen door de volgende stappen te volgen:

 1. Klik op ‘Instellingen en privacy’.
 2. Klik op ‘Instellingen’.
 3. Klik op ‘Profiel en taggen’.
 4. Loop de lijst met instellingen rustig door. Wat deel je nu met wie?
 5. Pas de instellingen eventueel aan.

Deel je profiel en persoonlijke gegevens alleen met vrienden. Ook verstandig: je telefoonnummer en e-mailadres op Facebook afschermen.

Facebook beveiligen met ALICE & BOB

Met bovenstaande tips kun je jouw Facebook account een stuk veiliger maken. Wil je jouw account liever laten beveiligen door een cyber security expert? Dan ben je bij ALICE & BOB aan het juiste adres. Neem contact met ons op en we komen graag bij je langs om jouw account te beveiligen. Zo kun jij met een gerust hart blijven Facebooken.