5 manieren waarop jouw Facebook of Instagram gehackt kan worden

Ook jij bent niet meer veilig voor hackers. Waar vroeger vooral beroemdheden het slachtoffer werden van hacking, is vandaag de dag vooral de ‘gewone burger’ het slachtoffer. Een hacker kan je mail of WhatsApp hacken, maar ook je Facebook- of Instagram account. Hoe? Dat lees je in dit artikel. Zo vertellen we in dit artikel op welke vijf manieren jouw Facebook of Instagram gehackt kan worden.

#1: Phishing

Je krijgt een linkje toegestuurd van een account dat je kent. Bijvoorbeeld van je moeder, van een vriend(in) of van een collega. Wat je niet weet, is dat dit account gehackt is. Als je op het linkje klikt, kan jouw account ook gehackt worden. Phishing is de meest gebruikte manier om Facebook- en Instagram accounts te hacken.

Voorkomen dat je account gehackt wordt? Klik dan nooit op verdachte links, ook niet als je deze van een voor jou bekend account krijgt. Heb je toch op een verdachte link geklikt? Vul dan nooit je persoonlijke gegevens in en wijzig voor de zekerheid je wachtwoord. Je kunt jouw account extra beveiligen met tweestapsverificatie.

#2: Keylogging

Bij keylogging wordt er gebruik gemaakt van spyware om alle toetsaanslagen op je computer, laptop of smartphone te registreren. Het is in feite een soort virus dat al je toetsaanslagen bijhoudt en doorgeeft aan een internetcrimineel. Deze internetcrimineel kan je toetsaanslagen tegen je gebruiken. Bijvoorbeeld door je Facebook- of Instagram account over te nemen nadat je je wachtwoord nietsvermoedend hebt ingetikt.

#3: Opgeslagen wachtwoorden

Handig, al die wachtwoorden die je opslaat in je browser. Je hoeft ze nooit meer in te tikken en je bent vanzelf ingelogd als je Facebook of Instagram opent. Praktisch, maar niet zo slim. De opgeslagen wachtwoorden in je browser worden namelijk niet goed beveiligd. Internetcriminelen kunnen hier zonder enige moeite bij komen, om vervolgens je Facebook en Instagram te hacken.

De oplossing? Sla je wachtwoorden niet op in je browser, maar in een wachtwoordmanager. Wij helpen je graag om een wachtwoordmanager te installeren en in te richten.

#4: Onbeveiligde WiFi

Op stations, op vliegvelden, in winkels en in restaurants kun je gratis WiFi gebruiken. Goed voor je mobiele dataverbruik, minder goed voor je online veiligheid. Via een onbeveiligd WiFi-netwerk kunnen hackers je gegevens namelijk erg gemakkelijk buitmaken. Log je in op Facebook of Instagram, dan ben je in een mum van tijd je inloggegevens kwijt.

Wil je dit voorkomen? Gebruik dan geen onbeveiligde WiFi-netwerken. Zet liever een hotspot aan op je telefoon, om hier vervolgens met je laptop of tablet mee te verbinden. En kun je geen hotspot gebruiken, bijvoorbeeld omdat je door je mobiele data heen bent? Gebruik dan een VPN om veilig te internetten.

#5: Gestolen wachtwoorden

Gebruik je jouw Facebook en/of Instagram wachtwoord ook voor andere accounts? Dan kan je account ook gehackt worden als jouw wachtwoord bij een andere hack wordt buitgemaakt. Gebruik je jouw wachtwoord bijvoorbeeld ook op Dropbox en wordt Dropbox gehackt? Dan komt je wachtwoord mogelijk in een database met gestolen wachtwoorden terecht. Deze wachtwoorden worden via het Darkweb doorverkocht. Iemand die jouw wachtwoord koopt, kan testen of dit wachtwoord ook op andere accounts werkt. Zo kan hij of zij in jouw Facebook- en/of Instagram account terecht komen, zonder dat je iets in de gaten hebt.

Ben je benieuwd of gegevens in gestolen databases voorkomen? Check dan de website Have I Been Pwned. Vul hier je mailadres(sen) in en je kunt direct zien of je mailadres in databases met gestolen wachtwoorden voorkomt, of niet. Is het inderdaad raak? Verander dan overal je wachtwoord, gewoon voor de zekerheid.

Je Facebook en Instagram beveiligen? Bel ALICE & BOB

Je kunt voorkomen dat je gehackt wordt door je Facebook- en Instagram accounts goed te beveiligen. Wij kunnen je hiermee helpen. Neem direct contact met ons op en wij komen naar je toe om de nodige beveiligingsmaatregelen te nemen.