Slachtoffer van phishing: krijg je je geld terug?

Steeds meer mensen worden het slachtoffer van phishing. Sommige mensen zijn zelfs al hun spaargeld kwijtgeraakt door deze vorm van cybercriminaliteit. Of je dit geld terug krijgt, verschilt per situatie. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Wanneer krijg je je geld niet terug?

Ben je je geld kwijt door een phishing truc, dan krijg je niet altijd je geld terug. Heb je het geld zelf overgemaakt naar de betreffende oplichter? Dan vergoedt de bank de schade doorgaans niet. Dit omdat je het geld vrijwillig hebt overgemaakt. Ook al wist je niet dat je met oplichters te maken had.

Sommige banken zijn wat coulanter. Zij begrijpen dat cybercriminelen steeds slimmer worden en dat ook mensen als jij en ik eenvoudig in een phishing truc kunnen trappen. Daarom zijn zij sneller geneigd om de schade te vergoeden. Helaas is dit niet bij iedere bank het geval.

Wanneer krijg je je geld wel terug?

Heb je het geld niet zelf overgemaakt naar de oplichters, maar is dit op een andere manier afgeschreven? Dan is de kans groot dat je bank de schade vergoedt. Houd er wel rekening mee dat dit niet altijd het geval is. Ben je bijvoorbeeld zelf nalatig geweest, dan kan de bank besluiten om de schade gedeeltelijk of zelfs helemaal niet te vergoeden.

Ga altijd in gesprek met je bank

Doorgaans wordt er per situatie gekeken of je wel of niet het recht hebt om je geld terug te krijgen. Neem daarom altijd contact op met je bank als je het slachtoffer bent van phishing. Ook als je denkt dat je het geld niet terug zal krijgen. Ga in gesprek met je bank en wie weet is er toch een mogelijkheid dat je (gedeeltelijk) gecompenseerd wordt.

Doe aangifte bij de politie

Ben je het slachtoffer van phishing? Meld je niet alleen bij je bank, maar ook bij de politie. Alleen door aangifte te doen van phishing, kun je helpen om deze vorm van cybercrime de kop in te drukken. Ook als je verwacht dat je je geld nooit terug zal zien, is aangifte doen erg belangrijk.

Vragen? Wij staan voor je klaar

Wil je meer weten over phishing? Neem gerust contact met ons op. Onze cyber security expert beantwoordt je vragen graag.