ALICE & BOB tipt: Have I Been Pwned

Grote bedrijven worden regelmatig gehackt. In 2012 werden er bijvoorbeeld gegevens gestolen van 69 miljoen Dropbox gebruikers. In 2016 ging het mis bij LinkedIn. Maar liefst 167 miljoen accounts werden gestolen.

Over deze grote hacks is veel geschreven in de media. Wordt een kleinere website gehackt, dan wordt dit vaak minder breed uitgemeten in het nieuws. De kans is dan ook groot dat ook jouw gegevens ooit buit zijn gemaakt bij een hack. Wil je dit checken? Dat kan! ALICE & BOB tipt: Have I Been Pwned.

Maak kennis met Have I Been Pwned

Wordt een website gehackt en worden er hierbij persoonsgegevens van klanten of gebruikers gestolen, dan spreekt men van een data breach. De website Have I Been Pwned houdt data breaches over de gehele wereld nauwlettend in de gaten. Op deze website kun je checken of jouw e-mailadres in een data breach voorkomt.

Dit doe je door je e-mailadres op de homepage in te vullen. Heb je meerdere e-mailadressen? Dan herhaal je dit proces tot je al je e-mailadressen gecheckt hebt. Je weet nu precies welke e-mailadressen er in databases met gestolen gegevens voorkomen.

Oh no – Pwned! Wat nu?

Komt jouw e-mailadres voor in een database met gestolen gegevens? Dan krijg je een rood scherm te zien met de mededeling ‘Oh no – Pwned!’. Scroll naar beneden en je kunt precies zien bij welke data breach jouw gegevens zijn buitgemaakt.

Wat nu? Verander in ieder geval het wachtwoord van de website waar jouw gegevens zijn buitgemaakt. Ook als dit in 2012 of 2016 is gebeurd. Just to be sure! En gebruik je dit wachtwoord op meerdere websites? Verander je wachtwoord dan op al deze websites. Je kunt een wachtwoordmanager gebruiken om al je wachtwoorden te onthouden.

Een alert instellen

Ben je safe? Klik de website nog niet weg. Je kunt namelijk een alert instellen op Have I Been Pwned. Dit wil zeggen dat je een mailtje krijgt als jouw opgegeven e-mailadres in een database met gestolen gegevens voorkomt. Zo kun je snel in actie komen als je gegevens in de toekomst gestolen worden.

Om een alert in te stellen, klik je op ‘Notify me’. Je kunt voor meerdere e-mailadressen alerts aanmaken. Na het instellen van een alert krijg je een bevestigingsmail van Have I Been Pwned op het door jou ingevulde mailadres. Pas als je op de bevestigingslink in dit mailtje hebt geklikt, is jouw alert ingesteld. Vergeet dus niet om je alert te bevestigen.