Waarom je nooit een selfie met je rijbewijs moet delen

Yes, je bent geslaagd voor je rijbewijs! Trots maak je een selfie met je gloednieuwe rijbewijs. Deze zet je op Facebook, Instagram en/of andere socials. Iedereen mag zien dat jij je rijbewijs hebt gehaald! Of toch niet?

Als je het ons vraagt, liever niet nee. Deel je een selfie met je rijbewijs, dan kun je namelijk flink in de problemen komen. In dit artikel lees je hier meer over.

Identiteitsfraude met rijbewijzen

Identiteitsfraude is een groeiende vorm van cybercriminaliteit. Bij identiteitsfraude maken criminelen gebruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Vaak gebruiken ze deze gegevens om andere mensen weer op te lichten. Bijvoorbeeld op Marktplaats.

Deel je een selfie met je rijbewijs, dan vergroot je de kans dat je het slachtoffer wordt van identiteitsfraude. Selfies met rijbewijzen worden namelijk op grote schaal verkocht en gebruikt om mensen online op te lichten.

Selfies te koop op het Darkweb

Op het Darkweb zijn veel ‘shady’ dingen te koop. Denk hierbij aan wapens en kinderporno, maar ook aan databases met gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden. Ook selfies van Nederlandse jongeren met hun net behaalde rijbewijs, worden veelvuldig op het Darkweb verkocht. Voor een paar tientjes koop je tientallen of honderden selfies. Deze kun je vervolgens voor allerlei (verkeerde) doeleinden gebruiken.

Onze tip: plaats vooral geen selfie

Heb je je rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd! Je mag best een foto van je succesmoment op Facebook of Instagram plaatsen, maar maak in ieder geval nooit een selfie met je rijbewijs. Ook een foto van je rijbewijs zonder dat je hier zelf op staat, kun je beter niet delen. Maak liever een leuke foto van jezelf met een glaasje bubbels. Ook hartstikke leuk!

Het slachtoffer van identiteitsfraude? Doe aangifte

Heb je al een foto van je rijbewijs geplaatst en ben je hierdoor het slachtoffer geworden van identiteitsfraude? Doe dan altijd aangifte bij de politie. De politie kan de zaak verder onderzoeken en je tips geven om de schade te beperken. Hulp nodig? Bel ons direct!