Hoe verwijder ik ongewenste informatie uit Google?

In onze vorige blog schreven we dat het verstandig is om jezelf af en toe te Googlen. Want wat kom je tegen als je je naam, telefoonnummer, e-mailadres en/of bedrijfsnaam intikt? Dat is zeker interessant om te weten. Maar wat als je bij deze zoektocht informatie hebt ontdekt die je liever zo snel mogelijk ziet verdwijnen? Wij vertellen je graag wat je in dit geval kunt doen.

Content die je zelf hebt gepubliceerd

Heb je content gevonden die je – wellicht jaren geleden – zelf hebt gepubliceerd en nu graag wil verwijderen? Dan kun je dit zelf doen. Om de ongewenste content te verwijderen, surf je naar de bron. Dit is de webpagina of het account waar je de informatie op hebt gezet. Als je de content verwijdert, verdwijnt deze na een tijdje vanzelf uit Google. Houd er wel rekening mee dat dit enkele weken kan duren. Wil je dat Google iets sneller gaat werken? Vul het formulier Verouderde content verwijderen dan in.

Content die je niet zelf hebt gepubliceerd

Gaat het om informatie die je niet zelf gepubliceerd hebt? Meld je dan bij de beheerder van de website of het account. Heeft een van je vrienden bijvoorbeeld een foto geplaatst van een dronken avond in de kroeg? Dan kun je deze vriend gewoon vragen om de foto te verwijderen. Staat er nog informatie over jou op de website van een ex-werkgever, dan benader je gewoon dit bedrijf met het verzoek om de content te verwijderen.

Krijg je geen medewerking? Dan kun je Google verzoeken om de content te verwijderen. Op deze pagina lees je hier meer over.

De informatie laten verwijderen door Google

Voor je Google verzoekt om de content te verwijderen, moet je bepalen om wat voor soort content het gaat. Google maakt namelijk onderscheid tussen het verwijderen van informatie wegens juridische redenen en het verwijderen van persoonlijke informatie.

Wil je informatie om juridische redenen laten verwijderen? Dan vul je dit formulier in. Wil je persoonlijke informatie laten verwijderen, zonder dat hier een juridische reden achter zit? Dan vul je dit formulier in.

Zal Google mijn informatie verwijderen?

Google gaat niet op alle verzoeken in. Het kan dus best zo zijn dat jouw informatie niet verwijderd wordt. Ook niet als je hier netjes het juiste formulier voor hebt ingevuld.

Enkele voorbeelden van content die Google vaak wel verwijdert:

  • Ongewenste (en vaak expliciete) persoonlijke afbeeldingen.
  • Onvrijwillige (nep)porno.
  • Bepaalde financiële, medische en nationale ID-gegevens.
  • Gegevens die gepubliceerd worden met de intentie om schade te veroorzaken.
  • Content over jou op websites die de informatie alleen verwijderen als ze hier geld voor krijgen.

Daarnaast kan je informatie verwijderd worden als deze een groot risico op identiteitsfraude met zich meebrengt. Denk hierbij aan informatie als je paspoortnummer, burgerservicenummer, bankrekeningnummer, creditcardnummer of een afbeelding van je handtekening.

Gegevens die Google meestal niet verwijdert, zijn geboortedata, adressen, telefoonnummers en gegevens die je ook op officiële overheidswebsites terug kunt vinden.

Aan de slag!

Je komt er pas achter of Google jouw informatie inderdaad verwijdert door hier een verzoek voor in te dienen. Hiervoor gebruik je de eerder genoemde formulieren. Heb je hulp nodig met het invullen van deze formulieren? Bel ons gerust. Meer weten over dit onderwerp? Dan kun je ook contact met ons opnemen. We beantwoorden je vragen graag.