6 tips om je Instagram account te beveiligen

Facebook verliest aan populariteit, maar Instagram wordt met de dag groter. Dit maakt Instagram interessant voor hackers. Wil jij voorkomen dat je Instagram gehackt wordt? Lees dan onze tips om je account op Instagram te beveiligen.

Tip 1: gebruik een privé-account

Heb je niet de ambitie om een wereldberoemde influencer te worden, maar wil je Instagram alleen gebruiken om met familie en vrienden in contact te blijven? Dan raden wij je aan om gebruik te maken van een privé-account. Met een privé-account blijft jouw content afgeschermd. Wil iemand je volgen, dan moet hij of zij eerst toestemming vragen. Geef je geen toestemming? Dan kan hij of zij jouw berichten niet zien.

Je zet jouw account om in een privé-account via Instellingen > Privacy en beveiliging > Privé-account.

Tip 2: kies een sterk wachtwoord

We blijven het herhalen: een sterk wachtwoord is een must voor goede beveiliging. Een sterk wachtwoord is lang, heeft zowel hoofdletters als kleine letters en bevat een of meerdere leestekens. Ook verstandig: kies een wachtwoord dat je nog niet ergens anders hebt ingesteld.

Moeilijk om al die ingewikkelde wachtwoorden te onthouden? Nee hoor, niet met een wachtwoordmanager. Wij kunnen je helpen met het installeren en inrichten van een wachtwoordmanager.

Tip 3: stel tweestapsverificatie in

Met tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je Instagram account. Wil je inloggen en vul je je wachtwoord in, dan krijg je een sms met een beveiligingscode. Alleen als je deze invult, krijg je toegang tot je account. Waarom dit zo veilig is? Als een hacker je wachtwoord heeft, kan hij door deze extra beveiligingslaag nog steeds niet inloggen. Zo blijft jouw Instagram account beschermd.

Je stelt tweestapsverificatie in via Instellingen > Privacy en beveiliging > Tweestapsverificatie > Instelling voor tweestapsverificatie bewerken. Vind je het inloggen met een sms-code onhandig? Je kunt ook een app gebruiken voor tweestapsverificatie, zoals Google Authenticator.

Na het instellen van tweestapsverificatie ontvang je enkele herstelcodes. Sla deze goed op, bijvoorbeeld in je wachtwoordmanager. Deze herstelcodes kun je gebruiken als tweestapsverificatie niet meer werkt, bijvoorbeeld omdat je telefoon gestolen is en je je smsjes niet meer kunt lezen.

Tip 4: klik niet op vreemde links

Ook via Instagram worden gevaarlijke links gedeeld. Klik je op zo’n link, dan wordt je account overgenomen. En is je account eenmaal gehackt, dan is het moeilijk om deze weer terug te krijgen.

Klik daarom nooit op vreemde links, ook niet als je een link ontvangt van een account dat je kent. Dit account kan namelijk ook weer gehackt zijn. Stuurt iemand dat er een naaktfoto van jou online staat, dat er foto’s van jou gebruikt worden door andere accounts of een ander sappig verhaal? Negeer dit bericht dan. De kans is groot dat dit om een fake bericht gaat. Dit bericht moet jou stimuleren om op die gevaarlijke link te klikken. Niet doen dus!

Tip 5: gebruik Instagram alleen op je eigen apparaat

Gebruik idealiter alleen je eigen computer, laptop, tablet en/of telefoon om te Instagrammen. Wil je toch een ander apparaat gebruiken? Vergeet je dan niet uit te loggen. Zeker als het om een openbaar apparaat gaat, zoals een computer op het werk of op school.

Tip 6: check je koppelingen met externe apps en websites

Je kunt je Instagram account koppelen aan externe apps en websites. Denk hierbij aan fotobewerkingsprogramma’s, die je gebruikt om je Instagram-waardige kiekjes nog mooier te maken. Koppel je jouw account aan een app of website en wordt dit platform gehackt? Dan loopt jouw Instagram account ook gevaar. Daarom raden wij je aan om zo min mogelijk koppelingen te gebruiken.

Via Instellingen > Apps en websites kun je zien welke koppelingen er nu zijn. Zie je apps en websites staan die je niet meer gebruikt of die je liever niet met je account koppelt? Dan kun je deze direct verwijderen.

Je Instagram beveiligen met ALICE & BOB

Wil je jouw Instagram account van A tot Z beveiligen? Schakel dan onze cyber security expert in. Met onze hulp kun je 100 procent veilig Instagrammen. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Is je Instagram gehackt? Neem dan contact met ons op voor eerste hulp bij hacking. Wij doen er alles aan om je Instagram account zo snel mogelijk terug te krijgen. Hierna voeren we beveiligingsmaatregelen door, om ervoor te zorgen dat je niet meer gehackt kunt worden.