Is een website met https echt veilig?

Steeds meer websites hebben https in de url. Bezoek je een website met http? Dan geeft je browser aan dat deze website niet veilig is. Dit geeft de indruk dat alle websites die wel https hebben, wel veilig zijn. Maar is dit ook echt zo? Die vraag beantwoorden we in dit artikel.

Wat is https?

Http is het standaard protocol van een website. Tot een aantal jaren geleden had iedere website http in de url. Vandaag de dag zie je echter steeds meer urls met https, in plaats van http. Https biedt een andere, beveiligde manier om data te versturen. De ‘s’ achter https staat dan ook voor ‘secured’. Met https wordt informatie versleuteld verstuurd, zodat alleen de verstuurder en de ontvanger de informatie kunnen lezen.

Https is de nieuwe standaard. Steeds meer websites hebben https in de url. Urls met http zie je veel minder. Het is zelfs zo dat steeds meer mensen websites zonder https niet eens meer bezoeken. Want zo denken zij: alleen websites met https zijn 100% veilig. Maar is dit ook echt zo?

Is een website met https altijd veilig?

Nee, helaas. Begint een webadres met https, dan is dit geen garantie dat de betreffende website echt veilig is. Waarom? Internetcriminelen kunnen hun valse websites namelijk ook verrijken met https. Sterker nog, dit is een fluitje van een cent en heb je alleen wat technische kennis voor nodig. Internetcriminelen kunnen hun valse website zelfs een groen of grijs slotje geven. Hierdoor lijkt de website extra veilig.

Zit je op een website met https? Blijf dan op je hoede. Dit kan namelijk nog altijd een onveilige website van internetcriminelen zijn. Check daarom altijd het verdere webadres. Is deze verdacht? Klik de website dan weg. Ook als je de melding ‘Je verbinding is niet privé’ krijgt, klik je de website direct weg.

Veilig internetten? Bel ALICE & BOB

Nu je je niet meer kunt vasthouden aan de aanwezigheid van https, vraag je je misschien af hoe je dan wel veilig kunt surfen. Onze cyber security specialist komt graag bij je langs om je wat meer te vertellen over onveilige websites. Met zijn tips kun je onveilige en valse websites in een mum van tijd herkennen. Zo blijf jij 100% veilig online.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.