Zo herken je een nepadvertentie op Marktplaats

Op Marktplaats zijn veel betrouwbare mensen actief, maar helaas hebben oplichters het online platform ook gevonden. Er worden bijvoorbeeld iedere dag nepadvertenties op Marktplaats geplaatst. Ben je actief op Marktplaats en wil je voorkomen dat je opgelicht wordt? Verdiep je dan in de kenmerken van een nepadvertentie. Als je weet hoe nepadvertenties er (ongeveer) uit zien, weet je namelijk wanneer je een advertentie beter weg kunt klikken.

Te mooi om waar te zijn

Nepadvertenties richten zich vaak op zeer populaire producten, zoals merkkleding, merkschoenen of spelcomputers. De prijs is uitzonderlijk laag. Op deze manier hopen oplichters je te lokken. Is iets te mooi om waar te zijn? Wees dan op je hoede.

Alleen verzending mogelijk

Is het niet mogelijk om iets op te halen? Let dan goed op. Als je iets niet op kunt halen, hebben verkopers vaak iets te verbergen. Wees ook op je hoede als de verkoper erg afgelegen woont. Dit moet jou namelijk ontmoedigen om het product te komen ophalen.

Een nieuwe verkoper

Is iemand pas 1 of 2 dagen actief op Marktplaats? Wees dan op je hoede. Toch wil een lange aanwezigheid op Marktplaats niet zeggen dat iemand altijd betrouwbaar is. Een account dat al jaren actief is, kan namelijk ook gehackt zijn. Ook kan het om een slapend account gaan waar nog nooit mee gehandeld is.

Verdachte advertenties

Vind je niet een, maar meerdere verdachte advertenties op het profiel van de verkoper? Dan is de kans groot dat het om een oplichter gaat. Ga niet met deze verkoper in zee.

De foto’s

De foto’s van een advertentie kunnen je ook meer vertellen over de betrouwbaarheid. Tip: upload de foto van het aangeboden artikel op images.google.com. Zo kun je in Google zoeken op overeenkomstige afbeeldingen. Komt dezelfde afbeelding ook ergens anders voor? Wees dan op je hoede.

Het contact

Oplichters gebruiken liever niet de chatfunctie van Marktplaats. Hier kunnen ze namelijk ontmaskerd worden door het platform en dit willen ze natuurlijk niet. Daarom vragen ze je om je telefoonnummer, om je vervolgens te benaderen via WhatsApp. Wordt er snel om je telefoonnummer gevraagd? Let dan goed op. Ook als je gevraagd wordt om 1 cent over te boeken of een verzendlabel te maken via een verdachte link, moet je op je hoede zijn.

Twijfels? Bel ALICE & BOB

Heb je een interessante advertentie gevonden op Marktplaats en twijfel je of deze betrouwbaar is? Neem gerust contact met ons op. Wij onderzoeken de advertentie graag voor je. Hierna kunnen we je vertellen of deze betrouwbaar is, of niet.