Zo herken je een neppe webwinkel

Steeds meer mensen winkelen online. Dit creëert nieuwe kansen voor cybercriminelen, die zich meer en meer op de online shoppers richten. Dit doen ze onder andere door fake webwinkels op te zetten. Naar schatting is maar liefst 1 op de 5 webwinkels nep.

Ben je een echte shopaholic en winkel je ook graag online? Verdiep je dan in de kenmerken van fake webwinkels. Zo voorkom je dat je opgelicht wordt. In dit artikel zetten we de belangrijkste kenmerken van fake webwinkels op een rijtje.

De naam in de adresbalk

Domeinnamen (urls) die niet meer worden gebruikt, worden online verkocht. Oplichters kopen deze domeinnamen vaak op, om hier vervolgens fake webwinkels op te bouwen. Ze geven deze webwinkels echter wel een andere naam. Hierdoor komen de domeinnaam en de naam van de webwinkel niet overeen.

Heb jij een webwinkel gevonden waarbij de naam in de adresbalk anders is dan de naam van de webwinkel zelf? Bestel dan niets bij deze webwinkel. De kans is groot dat het om een fake webwinkel gaat.

Het logo

Fake webwinkels worden snel (en slordig) opgezet. Daarom is er niet veel aandacht voor het ontwerpen van een mooi logo. Er worden vaak standaard logo’s gebruikt, zoals de naam van de website, een algemene reclamefoto of een logo met het woord ‘sale’ of ‘shop’. Een standaard (en doorgaans niet zo fraai) logo kan er dus ook op wijzen dat je te maken hebt met een fake webwinkel.

De producten

Veel fake webwinkels proberen je te lokken door mooie merkkleding en merkschoenen te verkopen. Doorgaans gaat het om producten van bekende en zeer populaire merken. Natuurlijk zijn niet alle webwinkels met merkkleding en merkschoenen fake webwinkels. Maar wees wel op je hoede als je merkkleding en merkschoenen wil bestellen, want de kans op oplichting is nu aanzienlijk groter.

De prijzen

Oplichters lokken je niet alleen met mooie producten, maar ook met mooie prijzen. Die geweldige merkkleding en merkschoenen koop je namelijk niet voor de volle mep, maar met kortingen tot wel 80 procent. Is iets te mooi om waar te zijn? Wees dan op je hoede.

De teksten

De teksten op fake webwinkels worden vaak vertaald met Google Translate. Zijn de teksten wel van oorsprong in het Nederlands geschreven, dan worden ze vaak erg snel opgezet. Hierdoor zitten er veel taalfouten in de teksten. Struikel je over kromme zinnen en spot je meerdere taalfouten? Let dan goed op. De kans is groot dat je op een fake webwinkel terecht bent gekomen.

De contactgegevens

Oplichters vertellen je natuurlijk liever niet wie ze zijn. Daarom ontbreken er contactgegevens op de website. Gegevens als een telefoonnummer, een e-mailadres en een fysiek adres zijn doorgaans onvindbaar op fake webwinkels.

De betaalmogelijkheden

Op fake webwinkels kun je doorgaans alleen met creditcard of PayPal betalen. Andere betaalmogelijkheden, zoals iDEAL, worden niet ondersteund.

De keurmerken

Dat fake webwinkels geen keurmerken kunnen hebben, is een fabeltje. Om jou te doen geloven dat je op een betrouwbare webwinkel terecht bent gekomen, zullen ze juist keurmerken gebruiken. Deze hebben ze uiteraard niet echt gekregen, maar gewoon van het internet geript. Heb je een webwinkel gevonden zonder keurmerken? Wees dan op je hoede. Heb je een webwinkel gevonden met keurmerken? Check dan altijd bij de betreffende keurmerken of deze webwinkel echt keurmerken heeft.

Vragen? Neem contact met ons op

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. Heb je een webwinkel gevonden en twijfel je of deze echt is? Dan kun je ook contact met ons opnemen. Wij nemen de webwinkel graag voor je onder de loep. Hierna kunnen we je vertellen of deze betrouwbaar is, of niet.