Dit zijn de meest onveilige apparaten in huis

Je hoort regelmatig over gehackte e-mailadressen, hacking via WhatsApp en gehackte accounts op Facebook, Instagram en LinkedIn. Maar wist je dat de apparaten in huis ook kwetsbaar zijn voor hackers? In feite kunnen alle huishoudelijke apparaten die met het internet verbonden worden, gekraakt worden door kwaadwillenden. In dit artikel lees je hier meer over.

Steeds meer slimme apparaten in huis

Je koffieapparaat bedien je met je telefoon. Muziek luisteren doe je met een draadloze box. En als je wat wil printen, dan verbind je gewoon met je printer via de WiFi. We halen meer en meer slimme apparaten in huis, ofwel apparaten die met het internet verbonden zijn. Dit brengt praktische voordelen met zich mee, maar helaas zijn er ook risico’s. Slimme apparaten zijn namelijk kwetsbaar voor hackers.

Een open deur voor hackers

Veel slimme apparaten zijn slecht beveiligd. Dit komt deels omdat fabrikanten geen verstand hebben van cyber security. Daarnaast speelt het ontbreken van een (nationaal) beleid een grote rol. Er zijn simpelweg nog te weinig richtlijnen en eisen als het om de cyberveiligheid van slimme apparaten gaat. Waar computers, laptops en telefoons aan allerlei strenge eisen moeten voldoen op het gebied van cyber security, is dit bij koffiezetapparaten, boxen en printers niet het geval.

De gevolgen van een hack

Je denkt misschien: wat maakt het nou uit als iemand mijn printer hackt? Een gehackte printer lijkt misschien niet zo gevaarlijk, maar wordt wel risicovol als hackers via je printer op het WiFi-netwerk terecht komen. Nu hebben ze namelijk toegang tot alle apparaten die op het netwerk aangesloten zijn. Denk hierbij aan je computers, laptops, tablets en telefoons. De gevolgen van een gehackt apparaat kunnen dan ook erg groot zijn. Ook als de hack in eerste oogopslag vrij onschuldig lijkt.

De meest onveilige apparaten in huis

Alle apparaten die verbonden zijn met het internet, zijn kwetsbaar voor hackers. Denk hierbij aan thermostaten, rookmelders, speelgoed, babyfoons, digitale camera’s, digitale videorecorders, printers, smart tv’s, soundbars, speakers, webcams, game consoles, digitale deurbellen, waterkokers, aircosystemen, lampen, elektronische garagedeuren, koelkasten, koffiezetapparaten, beveiligingscamera’s en alarmsystemen.

Welke apparaten het meest kwetsbaar zijn? Dat zijn de apparaten die niet beveiligd zijn met een wachtwoord. Ook de apparaten die een grote rol spelen in de beveiliging van je huis, zijn kwetsbaar. Denk hierbij aan digitale deurbellen, beveiligingscamera’s en alarmsystemen. Deze apparaten zijn misschien iets beter beveiligd dan het gemiddelde apparaat in huis, maar de gevolgen van een hack zijn wel veel groter. Daarom is het belangrijk om juist deze apparaten goed te checken op cyberveiligheid.

Tips om je slimme apparaten te beveiligen

Wil je voorkomen dat een van je slimme apparaten gehackt wordt? Ga dan actief aan de slag met deze tips:

  • Inventariseer je slimme apparaten. Wat voor slimme apparaten heb je eigenlijk in huis? Heb je deze apparaten wel allemaal nodig? Apparaten die je niet langer gebruikt, kun je beter deactiveren en/of weggooien.
  • Helaas kun je niet al je slimme apparaten beveiligen met een wachtwoord. Op de apparaten waar dit wel kan, stel je een sterk en uniek wachtwoord in.
  • Beveilig je WiFi-netwerk met een extra sterk wachtwoord. Dit wachtwoord moet uit meerdere hoofdletters, kleine letters, cijfers en tekens bestaan.
  • Verander de naam van je WiFi-netwerk. Deze naam mag niet te herleiden zijn naar jou als persoon of naar je adres. Kies liever voor een willekeurige naam.
  • Voer beveiligingsupdates direct door. Geven niet al je slimme apparaten een melding als er een update beschikbaar is? Controleer dan regelmatig zelf of er updates zijn.

Ben je benieuwd hoe veilig de slimme apparaten in huis zijn? Maak dan een afspraak voor een smart home check. Op deze pagina lees je hier meer over.

Bescherm je netwerk met de A&B Home Protector

Ook raden wij je aan om je huis aanvullend te beveiligen met de A&B Home Protector. De A&B Home Protector is een alarm voor je WiFi. Bij verdachte activiteiten op je netwerk geeft de A&B Home Protector direct een melding. Deze komt realtime bij ons binnen en wordt direct opgepakt.

Wordt bijvoorbeeld een van je slimme apparaten gehackt? Dan krijgen we direct een melding. We kunnen dit apparaat nu in quarantaine plaatsen, om verdere problemen te voorkomen. Hierna voeren we aanvullende maatregelen uit om je netwerk en alle apparaten die hiermee verbonden zijn, optimaal te beschermen.

Meer weten over de A&B Home Protector? Neem dan een kijkje op deze pagina. Wil je direct een A&B Home Protector bestellen? Neem dan contact met ons op of plaats hier direct je bestelling.