Dit zijn de bekendste oplichtingstrucs via Marktplaats

Tweedehands kopen of verkopen? Dan kom je al snel op Marktplaats terecht. Door de jaren heen is Marktplaats ontzettend gegroeid. Helaas is het platform ook onder oplichters erg populair. Er worden dan ook regelmatig mensen opgelicht via Marktplaats. Hoe? Dat lees je in dit artikel. Zo zetten we in deze blog de bekendste oplichtingstrucs via Marktplaats op een rijtje.

Gelijk Oversteken Service

In 2020 introduceerde Marktplaats de Gelijk Oversteken Service, ook wel GOS genoemd. Deze service moest het (ver)kopen van producten op Marktplaats veiliger maken. Maar helaas, slimme oplichters maken hier juist misbruik van. Dit werkt als volgt.

De koper en verkoper spreken af om de Gelijk Oversteken Service te gebruiken. Als er inderdaad door de koper betaald is, krijg je een sms van Marktplaats waarin de betaling bevestigd wordt. Oplichters kunnen deze sms’jes echter namaken. Hierdoor lijkt het alsof je een sms krijgt van Marktplaats, terwijl je in feite een sms krijgt van een oplichter. Jij denkt dat er betaald is, maar in feite wordt er nooit een betaling gedaan. Je bent dus opgelicht.

Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt

Check de status van de betaling op Marktplaats. Staat deze op ‘onbetaald’ terwijl je wel een bevestiging per sms hebt gehad? Dan weet je dat je te maken hebt met oplichters. Verbreek direct het contact.

Geen pakketje ontvangen

Je hebt een mooi product gevonden op Marktplaats en wil deze graag kopen. De verkoper biedt de optie ‘Verzenden of ophalen’ aan, maar je ziet dat de verkoper op de Waddeneilanden woont. Niet zo handig om hier een bestelling op te halen. Daarom kies je ervoor om het pakketje te laten versturen. Helaas komt het pakketje nooit aan. Je bent opgelicht.

Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt

Is het mogelijk om een pakketje op te halen? Kies dan altijd voor deze optie. Woont de verkoper echt te ver weg? Dan kun je het pakketje laten verzenden, maar doe wel uitvoerig research naar de verkoper voor je inderdaad tot een aankoop overgaat. Wees op je hoede als de verkoper op een moeilijk bereikbare plek woont, zoals het uiterste noorden of het uiterste zuiden van het land. Oplichters kiezen deze locaties namelijk omdat mensen hier doorgaans niet naartoe komen om hun pakketje op te halen.

Een neppe Tikkie

Oplichters gebruiken steeds vaker neppe Tikkies om gegevens af te troggelen. Dit werkt als volgt. Je verkoopt iets op Marktplaats en je wordt benaderd door een potentiële koper. Hij of zij vraagt om je nummer, zodat jullie kunnen appen. Nu geeft de koper aan dat hij of zij graag met je in zee gaat. Echter, door vervelende ervaringen in het verleden is de koper op zijn hoede. Daarom wil de koper voor de zekerheid een bevestiging dat je inderdaad te vertrouwen bent. Hij of zij stelt voor om 0,01 euro over te maken via Tikkie.

Je ontvangt een betaalverzoek via Tikkie, die erg veel op een echte link van Tikkie lijkt. Als je op de link klikt, word je echter doorgestuurd naar een fake website. Vul je je bankgegevens hier in, dan komen deze bij de koper terecht. Dit is uiteraard een oplichter die jouw gegevens direct zal misbruiken.

Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt

Onderhoud alleen contact met potentiële kopers via de chatfunctie van Marktplaats, niet via WhatsApp. En krijg je het verzoek om 0,01 euro over te maken met Tikkie? Ga hier dan niet op in. Blokkeer het contact direct. Doe in ieder geval nooit een betaling via de link die je ontvangt.

Een PostNL verzendlabel

In de laatste oplichtingstruc die we vaak zien, heeft PostNL de hoofdrol. Deze truc lijkt een beetje op de Tikkie-truc. Je wordt benaderd via Marktplaats, de koper wil via WhatsApp verder praten en al snel geeft hij of zij aan je niet helemaal te vertrouwen. Om te bevestigen dat je geen oplichter bent, vraagt de potentiële koper je om het verzendlabel van PostNL alvast te regelen. Dit als bewijs dat je jouw product echt gaat versturen.

Je ontvangt een link waar je zogenaamd een verzendlabel aan kunt vragen. Deze link stuurt je naar een website die veel op de website van PostNL lijkt. Vanuit deze link kom je in een online betaalomgeving terecht. Het gaat om een fake betaalomgeving, die door oplichters is opgezet om jouw inloggegevens te stelen. Vul je je bankgegevens in, dan komen deze direct bij de oplichters terecht.

Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt

Onderhoud alleen contact met potentiële kopers via de chatfunctie van Marktplaats, niet via WhatsApp. En krijg je het verzoek om een verzendlabel van PostNL aan te vragen? Ga hier dan niet op in. Blokkeer het contact direct. Vul in ieder geval nooit je gegevens in via de link die je ontvangt.

Meer weten? Neem contact met ons op

Heb je vragen over een van bovenstaande oplichtingstrucs? Neem gerust contact met ons op. Wil je jouw online beveiliging verbeteren? Stuur ons een mailtje en we maken een afspraak voor een gratis en vrijblijvende intake.