Waarom je nooit een kopie van je paspoort in je mail moet zetten

Je hebt regelmatig een kopie van je paspoort nodig. Geen zin om iedere keer een nieuwe kopie te maken? Dan maak je gewoon eenmalig een kopietje, om deze vervolgens in je mailbox op te slaan. Zo heb je ‘m altijd bij de hand. Handig toch!

Misschien wel, maar verstandig is het niet. Waarom je nooit een kopie van je paspoort in je mail moet zetten? Dat lees je in dit artikel.

Een geliefde buit bij gehackte mail

E-mailadressen worden regelmatig gehackt. Je e-mail kan gehackt worden door een data breach, een zwak wachtwoord of door phishing. Is je mail gehackt, dan hebben internetcriminelen toegang tot je complete mailbox. Zij gaan hier direct op zoek naar interessante gegevens en bestanden, die ze vervolgens kunnen misbruiken.

Een kopie van een paspoort is een geliefde buit. Waarom? Met een kopie van jouw paspoort kunnen internetcriminelen identiteitsfraude plegen. Dit betekent dat ze jouw identiteit gebruiken (lees: misbruiken) om mensen op te lichten of fraude te plegen.

Jouw paspoort op het Darkweb

Wordt je mail gehackt en vinden hackers het kopietje van je paspoort, dan is de kans groot dat dit document op het Darkweb terecht komt. Internetcriminelen delen hun buit namelijk maar al te graag met elkaar. Dit betekent dat niet één oplichter, maar misschien wel tientallen internetcriminelen er met jouw identiteit vandoor gaan. Met alle gevolgen van dien.

Voorkom identiteitsfraude

Wil je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van identiteitsfraude? Sla het kopietje van je paspoort dan nooit op in je mailbox. Maak liever iedere keer een nieuwe kopie en verwijder deze als je ‘m niet meer nodig hebt. Vind je dit echt onhandig? Sla je kopie dan lokaal op in een beveiligde map met een wachtwoord. Kies voor een sterk en uniek wachtwoord en je weet zeker dat internetcriminelen deze niet kunnen kraken. In dit artikel lees je hier meer over.

Verder raden wij je aan om je accounts te beveiligen. Zo voorkom je dat een van je accounts gehackt wordt. En omdat een gehackt account vaak de sleutel is tot identiteitsfraude, is dit een belangrijke stap om deze vorm van fraude te voorkomen.

Meer weten? Bel ALICE & BOB

Wil je meer weten over het veilig opslaan van vertrouwelijke bestanden, gehackte mailadressen of identiteitsfraude? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden je vragen graag.