Heb jij een pincode ingesteld op je voicemail?

De kans is groot dat je deze vraag ontkennend moet beantwoorden. Bij sommige providers is het instellen van een pincode op de voicemail verplicht. Andere mensen hebben zelf het initiatief genomen om een pincode in te stellen. Heb jij geen pincode ingesteld op je voicemail? Dan vertellen wij je graag waarom je dit direct moet doen.

Waarom een pincode op je voicemail?

Ben je in het buitenland en wil je je voicemail beluisteren? Dan moet je een speciaal nummer bellen. Welk nummer dit is, verschilt per provider. Wat velen niet weten, is iedereen dit nummer kan bellen. Ook oplichters. Door het juiste nummer te bellen luisteren zij nu niet hun eigen voicemail, maar die van jou.

Bij de meeste providers is het verplicht om een pincode in te stellen op je voicemail. Andere providers vragen je niet om zelf een code te kiezen voor je voicemail. Zij stellen automatisch een pincode voor je in. Dit is altijd de code ‘0000’. Stel je zelf geen pincode in? Dan blijft deze code staan. Internetcriminelen weten dit ook. Zij bellen je voicemail en tikken vervolgens de code ‘0000’ in. Nu kunnen ze al je berichten beluisteren.

Je voicemail en WhatsApp

Dat iedereen jouw voicemail kan beluisteren, is geen prettig idee. Daarnaast kan het gevaarlijk zijn. Internetcriminelen kunnen jouw onbeveiligde voicemail namelijk gebruiken om je WhatsApp te hacken. Hoe? Zij downloaden WhatsApp en vullen nu niet hun eigen telefoonnummer in, maar die van jou. Nu moeten ze een verificatiecode invullen. Bij het aanmaken van een WhatsApp account kun je zelf aangeven hoe je deze verificatiecode wil ontvangen. Dit kan per sms, maar ook telefonisch.

Slimme oplichters kiezen ervoor om de verificatiecode telefonisch te laten doorgeven. Niet overdag als je zelf de telefoon op kunt nemen, maar midden in de nacht. Jouw telefoon staat uit of je neemt niet op. Daarom komt je verificatie in – jawel – je voicemail terecht. De internetcriminelen bellen je voicemail, vullen de standaard pincode (0000) in en beluisteren het bericht met de verificatiecode. Nu kunnen ze jouw WhatsApp overnemen. En dit terwijl jij vredig ligt te slapen.

Dit werkt overigens niet alleen bij WhatsApp, maar ook bij andere diensten die verificatiecodes telefonisch doorgeven. Zonder een pincode op je voicemail ben je dus absoluut onveilig.

Zo stel je een pincode in

Direct een pincode instellen? Bel dan naar je voicemail. Via de instellingen kun je een pincode instellen. Kies voor een pincode die niet voor de hand ligt. Je geboortedatum, de geboortedatum van je kind of je postcode kun je beter niet kiezen. Ook standaard pincodes als ‘0000’ en ‘1234’ moet je mijden. Kies een unieke code die niet gemakkelijk te kraken is en die je goed kunt onthouden.

Hulp nodig? Bel ALICE & BOB

Heb je hulp nodig met het instellen van een pincode op je voicemail? Neem dan contact met ons op. Onze cyber security specialist helpt je graag je voicemail te beveiligen. En wil je zeker weten dat je smartphone veilig is? Maak dan een afspraak voor een telefoon check. Hierbij controleert onze expert jouw toestel op alle mogelijke veiligheidsrisico’s die criminelen kunnen misbruiken. Neem contact op en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.