Fraudehelpdesk: pretexting wordt dé oplichtingstruc van 2021

De Fraudehelpdesk krijgt jaarlijkse duizenden meldingen van oplichting via het internet. Zij weten dan ook precies wat er speelt in de wereld van cybercriminaliteit. Wat volgens de Fraudehelpdesk de oplichtingstruc van 2021 wordt? Dat is pretexting. Wij vertellen je hier graag meer over.

Wat is pretexting?

Pretexting is een vorm van social engineering. Social engineering is het inzetten van psychologische trucjes om iemand bepaalde handelingen te laten verrichten. Denk hierbij aan het betalen van geld, maar ook aan het doorgeven van persoonlijke informatie.

Pretexting is het voorwerk dat oplichters uitvoeren om hun oplichtingstruc een grotere kans van slagen te geven. Het is in feite een soort vooronderzoek naar jou als persoon. De dingen die tijdens dit vooronderzoek naar voren komen, gebruiken de oplichters vervolgens om jou erbij te lappen. Het vooronderzoek helpt ze om hun oplichtingswerk geloofwaardiger vorm te geven, waardoor jij sneller in een oplichtingstruc zal trappen.

Pretexting en social media

Pretexting is vandaag de dag een fluitje van een cent. Waarom? Veel mensen zijn actief op social media netwerken, zoals Facebook, Instagram en Twitter. De informatie die ze hier delen, is vaak gewoon openbaar. Oplichters gebruiken deze informatie in hun vooronderzoek.

Door social media af te speuren, kunnen oplichters bijvoorbeeld zien met wie je contact hebt en zelfs wie je familieleden zijn. Deze informatie kunnen ze misbruiken om jou op te lichten. Ook kunnen ze foto’s stelen van social media websites, om vervolgens een andere identiteit aan te nemen.

Tips om pretexting te voorkomen

Dat iemand een vooronderzoek naar je instelt om je beter op te kunnen lichten, kun je niet echt voorkomen. Wel kun je het vooronderzoek en de bijbehorende oplichtingstruc zo moeilijk mogelijk maken voor de oplichters.

Dit doe je als volgt:

  • Scherm je social media profielen af. Zo kunnen oplichters hier geen informatie van vergaren.
  • Google jezelf eens. Wat is er nu over jou te vinden? Gebruik deze informatie eventueel om je online profielen verder af te schermen.
  • Accepteer alleen vriendschaps- en/of volgverzoeken van mensen die je daadwerkelijk kent. Op deze manier houd je oplichters buiten de deur.
  • Beveilig je accounts met een sterk en uniek wachtwoord. Stel indien mogelijk ook tweestapsverificatie in.

Tot slot raden wij je aan om een gezonde mate van achterdocht in acht te nemen. Word je bijvoorbeeld gebeld door de bank? Wees dan altijd op je hoede, zeker als er om persoonlijke gegevens gevraagd wordt. Krijg je een appje van een familielid waarin hij of zij om geld vraagt? Neem dan telefonisch contact op met dit familielid en maak bij twijfel nooit geld over. Wees kritisch op de telefoontjes, berichtjes en mailtjes die je ontvangt en je verkleint de kans dat je opgelicht wordt.

Meer weten? Neem contact met ons op

Wil je meer weten over pretexting? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over deze sluwe truc van oplichters. Ook kunnen wij je helpen om pretexting een stuk moeilijker te maken. Hoe? Dat vertellen we je graag tijdens een intake.