Wat is stalkerware?

Er zijn vele soorten malware. Stalkerware is er hier één van. Stalkerware wordt gebruikt om een smartphone te bespioneren, zonder dat de eigenaar van de telefoon dit in de gaten heeft. In de praktijk wordt stalkerware voornamelijk gebruikt om (ex)-partners in de gaten te houden.

Vermoed jij dat je smartphone bespioneerd wordt? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we je meer over het plaatsen, het herkennen en het verwijderen van stalkerware.

Hoe komt stalkerware op je telefoon?

Er zijn diverse manieren om stalkerware op je telefoon te krijgen. Zo kan iemand bijvoorbeeld stiekem een stalkerware app op je telefoon zetten. Stalkerware apps hebben vaak een vage en generieke omschrijving, waardoor je ze niet als zodanig herkent. Jouw stalker kan de app zelf op je telefoon zetten, maar je ook overtuigen om dit zelf te doen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat de app die je moet installeren je telefoon opschoont en sneller maakt.

Heb je een iPhone? Dan kan stalkerware ook toeslaan via iCloud. In dit geval moet de persoon die de stalkerware wil installeren, wel het wachtwoord van jouw iCloud weten. Je kunt dit wachtwoord dan ook beter voor jezelf houden.

Hoe herken je stalkerware?

Het is lastig om stalkerware te herkennen. Dit omdat het vaak goed verborgen wordt. Weet iemand meer van jou dan je met hem of haar deelt? Dan kan dit duiden op de aanwezigheid van stalkerware.

Daarnaast zijn er enkele red flags:

 • Je smartphone is een tijdje verdwenen en verschijnt plotseling weer. In de tussentijd heeft iemand hier (mogelijk) stalkerware op gezet.
 • Je merkt veranderingen op in de instellingen van je telefoon.
 • Je ziet nieuwe apps op je telefoon staan die je zelf niet hebt geïnstalleerd.
 • De virusscanner van je telefoon is uitgeschakeld of verwijderd.
 • De accu van je telefoon gaat plotseling veel sneller leeg.

En kom je de app Cydia op je iPhone tegen? Wees dan op je hoede. Dit is namelijk een app die gebruikt wordt om iPhones te kraken.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen stalkerware?

Het installeren van stalkerware komt doorgaans voor in onstabiele en soms zelfs gewelddadige relaties. Laten we hopen dat jij niet in deze situatie zit. Mocht dit wel zo zijn, dan is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen deze vorm van malware.

Dit doe je als volgt:

 • Gebruik een sterke pincode op je telefoon en vertel deze aan niemand. Ook niet aan mensen die je vertrouwt, zoals je partner. Verander de code regelmatig.
 • Gebruik liever niet de vingerafdrukscanner van je telefoon. Hiermee is het namelijk mogelijk om je telefoon te ontgrendelen als je slaapt.
 • Hou je telefoon goed in de gaten en laat deze liever niet door het huis slingeren.
 • Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor al je accounts. Deel deze wachtwoorden niet met anderen.
 • Check regelmatig welke apps er op je telefoon zijn geïnstalleerd. Verwijder verdachte apps, zeker als je deze zelf niet geïnstalleerd hebt.
 • Check de permissies van de apps die je gebruikt. Welke apps hebben er toegang tot je microfoon, je camera en je locatie?
 • Herstart je telefoon regelmatig.

Tot slot raden wij je aan om je telefoon regelmatig even te laten controleren door een cyber security expert. Tijdens de telefoon check onderzoeken we niet alleen of er stalkerware op je telefoon staat, maar controleren we ook hoe veilig jouw toestel is. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.