Wat is een sterk wachtwoord?

We schreven er eerder al een blog over: slechte wachtwoorden. Als je het wachtwoord ‘123456’ hebt ingesteld, weet je dat je niet helemaal goed bezig bent. Maar wat is dan wel een sterk wachtwoord? En hoe kun je al die moeilijke wachtwoorden onthouden? Daar vertellen we je in deze blog meer over.

Een sterk wachtwoord

Wij adviseren onze klanten alleen sterke wachtwoorden te gebruiken. Maar wat is een sterk wachtwoord eigenlijk? Simpel: een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat een hacker niet zomaar kan raden. Daarnaast kan een computer het wachtwoord niet kraken. Kortom, het is een wachtwoord dat jou beschermt tegen diverse vormen van internetcriminaliteit.

Do’s en don’ts

Een wachtwoord kiezen dat hackers niet kunnen raden en computers niet kunnen kraken: het lijkt lastig. Toch valt dit eigenlijk wel mee. Wij helpen je graag om sterke wachtwoorden te verzinnen. Dit doen we door de do’s en don’ts van sterke wachtwoorden op een rijtje te zetten.

Do’s:

 • Kies een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter. Vind je het lastig om een lang woord te bedenken? Gebruik dan een zin. Goed om te weten: je kunt in een wachtwoord ook spaties gebruiken.
 • Gebruik hoofdletters en kleine letters.
 • Gebruik cijfers. Kies liever geen cijfers die voor de hand liggen, zoals je geboortedatum.
 • Gebruik leestekens. Denk hierbij aan een vraagteken, een uitroepteken of een verbindingsstreepje.
 • Gebruik voor ieder account een uniek wachtwoord. Heb je overal hetzelfde wachtwoord? Dat is zeer onveilig. Hebben hackers dit wachtwoord, dan kunnen ze al jouw accounts overnemen.
 • Gebruik willekeurige wachtwoorden. Voorbeeld: Yq3RnU7*Z. Deze wachtwoorden kun je zelf bedenken, maar ook laten genereren door een wachtwoordmanager.

Don’ts:

 • De meest gebruikte wachtwoorden ter wereld gebruiken. Heb je (een van) deze wachtwoorden ingesteld? Dan is de kans op een hack erg groot.
 • Je eigen naam, de naam van je partner of de naam van je kinderen gebruiken.
 • Voor de hand liggende woorden in je wachtwoord terug laten komen. Zoals je woonplaats of straatnaam.
 • Een voor de hand liggende cijferreeks in je wachtwoord terug laten komen. Denk hierbij aan je geboortedatum, de geboortedatum van je kind(eren) of je huisnummer.
 • Een bestaand woord uit het woordenboek gebruiken. Ook niet als je hier een paar cijfers achter zet. Voorbeeld: basketbal123.
 • Het woord van de dienst in je wachtwoord terug laten komen. Voorbeeld: het wachtwoord Dropbox123 voor je Dropbox account.
 • Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken. Zoals al eerder vermeld, is dit erg onveilig.

Tip: gebruik een wachtwoordmanager

Als je overal unieke én sterke wachtwoorden moet instellen, wordt het lastig om al die wachtwoorden te onthouden. Wij raden je daarom aan om een wachtwoordmanager te gebruiken. Een wachtwoordmanager is een soort online kluis waar je jouw wachtwoorden veilig in op kunt slaan. Daarnaast kan de wachtwoordmanager je helpen om willekeurige wachtwoorden te genereren.

Het kost even tijd om een wachtwoordmanager in te stellen. Zeker als je ook nog al je wachtwoorden moet veranderen, omdat dit geen sterke wachtwoorden zijn. Jouw tijd en moeite wordt echter wel beloond. Heb je een wachtwoordmanager eenmaal ingesteld en gevuld met sterke wachtwoorden, dan hoef je hier nooit meer naar om te kijken. Je hebt je wachtwoorden altijd bij de hand én je weet zeker dat ze stuk voor stuk sterk en uniek zijn.

Hulp nodig? Bel ALICE & BOB

Wil je een wachtwoordmanager instellen, maar kom je hier zelf niet uit? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in accountbeveiliging. We helpen je graag jouw accounts te beveiligen en een wachtwoordmanager in te stellen. Na ons bezoek voel jij je 100 procent veilig. En dat is zeker wat waard!