Alles wat je moet weten over het hacken van telefoons

“Wie wil mijn telefoon nou hacken?!”

We horen het regelmatig van onze klanten. Veel mensen denken dat ze niet interessant zijn voor hackers en dus niets te vrezen hebben. Helaas is dit niet het geval. Ten eerste is iedereen interessant voor hackers. Zeker als je jezelf niet goed beschermt, want dan ben je een gemakkelijk doelwit. Ten tweede kunnen ook de nieuwste en beste smartphones gehackt worden. Met je gloednieuwe iPhone ben je dus zeker niet veilig.

Wil je voorkomen dat je gehackt wordt? Dan raden wij je aan je toestel beter te beveiligen. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel. Ook beantwoorden we in deze blog enkele interessante vragen over het hacken van telefoons.

Hoe kan je telefoon gehackt worden?

Voor we je vertellen hoe je je smartphone kunt beveiligen, is het goed om te weten hoe jouw toestel nu eigenlijk gehackt kan worden. Velen denken dat dit vrijwel onmogelijk is. Dit is niet het geval. Sterker nog, hackers kunnen je telefoon op diverse manieren kraken.

WiFi-verbinding

Ten eerste kan je telefoon gehackt worden door verbinding te maken met een WiFi-netwerk. Hoe? Hackers kunnen een nepnetwerk opzetten. Als je met dit netwerk verbindt, kom je op een phishingwebsite terecht. Terwijl je je gegevens invult om verbinding te krijgen, kijkt de hacker met je mee. Voor je het weet, is je telefoon gehackt.

Phishing

Phishing komt ontzettend veel voor. Hackers versturen fake mails, appjes, smsjes en berichten via social media om je persoonlijke gegevens te krijgen of malware op je telefoon te zetten. Deze malware gebruiken ze om jouw smartphone over te nemen.

Fysieke verbinding

Je bent op het station en je batterij is bijna leeg. Gelukkig zijn er openbare oplaadpunten waar je je smartphone even kunt opladen. Handig!

Toch niet. Wij raden je aan om de batterij van je smartphone lekker leeg te laten lopen. De oplaadpunten op stations, vliegvelden en andere openbare plekken kunnen namelijk uitgerust zijn met hardware van hackers. Plug je je telefoon in, dan komt er spyware, malware of een virus op je telefoon.

Onbetrouwbare apps

Tot slot kan je telefoon gehackt worden via malafide apps. De meeste apps in de App Store zijn veilig, maar dit is niet altijd het geval. Installeer je een kwaadaardige app, dan kan je telefoon via deze weg gehackt worden. Goed opletten dus!

Hoe merk je dat je telefoon gehackt is?

Ben je bang dat je smartphone inderdaad gehackt is? Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een mogelijke smartphone hack:

 • Je telefoon schakelt onverwacht uit, zonder dat de batterij op is.
 • Je scherm flikkert regelmatig.
 • Je kunt apps niet meer openen.
 • Kun je een app nog wel openen, dan duurt het erg lang om deze op te starten.
 • Swipen gaat minder soepel dan voorheen.
 • De accu van je telefoon wordt erg heet, ook als je je toestel niet gebruikt.
 • Je komt berichten tegen die je nooit hebt verstuurd.
 • Je ziet vreemde iconen die je niet herkent.
 • Je dataverbruik neemt aanzienlijk toe, zonder aanwijsbare reden.
 • Je krijgt continu vervelende pop-ups te zien.

Bovenstaande zaken kunnen duiden op een hardware- en/of software probleem. Het kunnen echter ook tekenen zijn dat je telefoon gehackt is.

Wat moet je doen als je telefoon gehackt is?

Is je telefoon inderdaad gehackt? Verander dan direct al je wachtwoorden. Stel overal sterke en unieke wachtwoorden in, ook op accounts die ogenschijnlijk onbelangrijk zijn. Denk hierbij aan accounts bij webwinkels. Wat sterke wachtwoorden zijn? Dat lees je in deze blog.

Hierna neem je direct contact op met ALICE & BOB. Om de schade te beperken, maak je gebruik van onze eerste hulp bij hacking service. We nemen je telefoon onder de loep, achterhalen de oorzaak van de hack en lossen het probleem direct op. Ook voeren we aanvullende beveiligingsmaatregelen door om je telefoon optimaal te beveiligen. Zo voorkom je eventuele problemen in de toekomst.

Hoe kun je voorkomen dat je telefoon gehackt wordt?

Voorkomen is beter dan genezen! Maar hoe kun je die slimme hackers nou tegenhouden?

Wij geven je graag enkele tips:

 • Gebruik nooit openbare WiFi-netwerken.
 • Gebruik nooit openbare oplaadpunten. Neem liever een draadloze powerbank mee als je de deur uit gaat.
 • Beveilig je telefoon met een code of met FaceID.
 • Geef al je accounts unieke en sterke wachtwoorden.
 • Klik nooit op verdachte links.
 • Loop de instellingen van je telefoon eens door. Kijk kritisch naar de instellingen die je nu hebt doorgevoerd. Ben je hiermee goed beveiligd? Zo nee, pas de instellingen dan aan.
 • Check regelmatig de apps die op je telefoon staan. Verwijder verdachte of onbekende apps direct.

Het beveiligen van je telefoon is zo gemakkelijk nog niet. Gelukkig kunnen wij je hiermee helpen. Maak een afspraak voor een telefoon check en wij lopen je smartphone helemaal door. Hierbij controleren we onder andere al je instellingen en apps. Is er ruimte voor verbetering? Dan voeren we direct de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen door.

Meer weten? Kijk eens op onze webpagina over de telefoon check of neem contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag!