Is jouw telefoonnummer gelekt door Facebook?

Facebook heeft een enorme hoeveelheid persoonlijke gegevens van gebruikers in zijn bezit. Als gebruiker van Facebook ga je er vanuit dat deze gegevens veilig bewaard worden. Helaas is nu gebleken dat Facebook hier een grote fout heeft gemaakt. Een database met ruim 400 miljoen telefoonnummers van Facebook gebruikers was namelijk vrij toegankelijk.

Wat is er aan de hand?

Facebook slaat alle persoonlijke gegevens van gebruikers op in databases. Eén van deze databases was (onbedoeld) niet met een wachtwoord beveiligd. Hierdoor kon iedereen inloggen en vervolgens de persoonlijke gegevens bekijken en delen. Overigens is de database nu niet meer toegankelijk. Vorig jaar heeft Facebook de database namelijk offline gehaald.

In de gelekte database staan niet alleen telefoonnummers. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat ook gegevens als voornaam, achternaam, woonplaats, relatiestatus, werkgever en e-mailadres in de database voorkomen. Wachtwoorden van gebruikers zijn (gelukkig) niet gelekt.

Is jouw telefoonnummer gelekt?

Uit onderzoek is gebleken dat de gegevens van ruim 5,4 miljoen Nederlanders in de gelekte database staan. De kans is dus groot dat ook jouw gegevens in de database voorkomen.

Ben je benieuwd of jouw telefoonnummer inderdaad gelekt is? Gebruik dan de Facebook Leak Checker. Je vult hier alleen je voor- en achternaam in. Vervolgens checkt de tool of jouw naam in de gelekte database voorkomt. Is dit het geval? Dan zie je alleen de laatste drie cijfers van het telefoonnummer dat bij Facebook bekend is. Zijn dit inderdaad de laatste drie cijfers van je telefoonnummer? Dan is jouw telefoonnummer helaas gelekt.

Een andere tool die je kunt gebruiken om te checken of jouw gegevens gelekt zijn, is benikerbij.nl. Bij deze tool vul je je telefoonnummer in om te checken of jouw gegevens in de gelekte database voorkomen.

Mijn telefoonnummer is gelekt, wat nu?

Komt jouw telefoonnummer voor in de gelekte database? Geen paniek. Er zijn geen wachtwoorden gelekt, dus je hoeft niet overal je wachtwoorden te veranderen. Wel is het goed om extra alert te zijn op oplichting via telefoon, sms of WhatsApp. Internetcriminelen kunnen jouw gelekte telefoonnummer namelijk gebruiken om je op te lichten.

Meer weten? Neem contact op

Wil je meer weten over de gelekte database van Facebook? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden je vragen graag. Heb je behoefte aan tips van onze cyber security expert om je te wapenen tegen oplichters? Bel ons gerust. Wij geven je graag wat meer praktische informatie en tips om oplichting te voorkomen.