Hoe veilig is jouw alarm?

De meeste alarmsystemen zijn verbonden met het internet. Hierdoor is het niet ondenkbaar dat hackers deze kunnen kraken. Hackers kunnen bijvoorbeeld stoorzenders gebruiken om de communicatie tussen de bewegingssensoren en de centrale eenheid van je alarm te verstoren. En met een beetje geluk (of pech) kunnen hackers zelfs de controle over het systeem overnemen.

Wil je voorkomen dat dit bij jouw alarm gebeurt? Check dan eens kritisch hoe veilig jouw alarmsysteem eigenlijk is. Dit doe je aan de hand van de volgende factoren.

Het certificaat van je alarm

Heeft je alarm een EN 50131-certificaat? Dan kun je er vanuit gaan dat dit apparaat veilig is. EN 50131 is namelijk de Europese norm voor alarmsystemen. Dit certificaat geeft je de garantie dat je een degelijk alarmsysteem hebt.

De verbinding van je alarm

Hoe wordt de informatie van jouw alarm over het internet verstuurd? Ook dit heeft een grote invloed op de veiligheid van je alarm. Stuurt je alarm radiogolven uit via meerdere frequenties en met beveiligde protocols, dan heb je minder risico op een verstoring van de signalen. Heb je geen idee of jouw alarm dit doet? Check de specificaties van het alarmsysteem. Hier kun je precies lezen hoe het alarmsysteem informatie verstuurt.

Het netwerk van je alarm

Werkt de centrale eenheid van je alarmsysteem alleen via WiFi? Wees dan op je hoede. Idealiter is je alarm niet alleen via WiFi verbonden met het centrale platform, maar ook via een mobiel netwerk.

De controlefuncties van je alarm

Natuurlijk moet je alarm een melding geven als er iemand in je achtertuin rond sluipt. Maar wat voor controlefuncties heeft je alarmsysteem nog meer? Het is namelijk ook wel handig om een melding te krijgen als de batterij van je alarm bijna leeg is. En wat als het signaal van je alarm verloren is of je alarm is beschadigd? Dan wil je ook een melding ontvangen. Hoogwaardige en veilige alarmen bieden dit soort controlefuncties, minder goede alarmsystemen doen dit niet.

Aansluiting met de kabel

Niet alles hoeft altijd draadloos te zijn. Als het op je alarm aankomt, kun je beter een alarm met kabelaansluiting nemen. Met een kabelaansluiting voorkom je namelijk onderbrekingen tussen de centrale eenheid van je alarm en de modem.

Tip: laat je alarm checken door ALICE & BOB

Heb je na het lezen van deze blog nog altijd geen idee hoe veilig jouw alarm is? Neem dan contact met ons op. Onze cyber security expert komt je alarm graag onderzoeken. Hij kijkt hierbij naar het alarmsysteem zoals een hacker ook zou doen. Zo brengt hij eventuele veiligheidsproblemen al snel aan het licht. Meer weten of direct een afspraak maken? Bel ons gerust!