Hoe jouw wachtwoorden gestolen worden

Je hoort er regelmatig over: gestolen wachtwoorden. Hoewel er steeds meer mensen het slachtoffer worden van hacking, denken velen nog altijd dat dit hen nooit zal overkomen. Want hoe kunnen hackers jouw geheime wachtwoord in godsnaam kraken? Het zal je misschien verbazen, maar dit gaat gemakkelijker dan je denkt. In dit artikel beschrijven we de diverse werkwijzen die hackers kunnen gebruiken om jouw wachtwoorden te kraken.

Onderscheppen

Verstuur je jouw wachtwoord over een onbeveiligd netwerk? Dan kunnen hackers deze onderscheppen. Verbind je bijvoorbeeld met een onbeveiligd netwerk op het station, op het vliegveld of in een winkelcentrum en meld je je vervolgens aan op Facebook? Dan hebben hackers in een mum van tijd je wachtwoord te pakken. Daarom raden wij je af om onbeveiligde netwerken te gebruiken.

Aanvallen

Bij een brute force aanval gebruiken hackers een speciale tool om in een korte tijd miljoenen wachtwoorden in te sturen. Houden ze dit lang genoeg vol, dan hebben ze vanzelf het juiste wachtwoord ingevoerd. Bij een eenvoudig wachtwoord duurt dit enkele seconden. Bij een sterk wachtwoord zijn hackers veel langer bezig. Daarom is het ook zo belangrijk om een sterk wachtwoord in te stellen op al je accounts.

Zoeken

Hackers kunnen ook systemen afstruinen om opgeslagen wachtwoorden te vinden. Sla je jouw wachtwoorden bijvoorbeeld op in Google Chrome? Dan hebben hackers deze in een mum van tijd gevonden als ze jouw computer of laptop in handen krijgen. Daarom raden wij je altijd aan om je wachtwoorden op te slaan in een wachtwoordmanager. Omdat een wachtwoordmanager goed beveiligd is, komen hackers hier niet zomaar binnen.

Keyloggen

Een keylogger valt onder de noemer malware. Dit is een tool die je toetsaanslagen registreert en direct doorstuurt naar internetcriminelen. Heb je een keylogger op je computer of laptop staan en log je in op Facebook, Instagram of je e-mail? Dan hebben hackers in een mum van tijd je wachtwoord(en) te pakken. Wil je dit voorkomen? Installeer dan goede antivirussoftware, zoals het A&B Premium Antivirus. Deze software geeft namelijk een melding als er een keylogger op je computer of laptop wordt gedetecteerd.

Gokken

Hackers kunnen je wachtwoord ook gokken. Heb je een sterk wachtwoord? Dan is dit nog niet zo eenvoudig en misschien zelfs onmogelijk. Maar heb je je geboorteplaats, je geboortedatum, de naam van je kids of de naam van je huisdier ingesteld als wachtwoord? Dan ben je minder veilig. Stel daarom nooit voor de hand liggende wachtwoorden in. Dit geldt overigens ook voor de standaard wachtwoorden als ‘12345’, ‘welkom’ en ‘wachtwoord’.

Social engineering

Bij social engineering word je om de tuin geleid door oplichters. Zij kunnen je overtuigen om geld over te maken, maar ook om je persoonlijke gegevens door te geven. Op deze manier hebben al duizenden mensen hun wachtwoorden aan internetcriminelen gegeven. Die de wachtwoorden vervolgens op allerlei manieren misbruiken om hier zelf beter van te worden.

Meekijken

Tot slot kunnen hackers je wachtwoord stelen door stiekem over je schouder mee te kijken als je je ergens inlogt. Dit gebeurt vaak in een omgeving met veel mensen, zoals drukke treinen, supermarkten of feestjes. Wil je voorkomen dat iemand je wachtwoord kan stelen door stiekem met je mee te kijken? Kijk dan goed om je heen voor je je ergens inlogt. Zijn er te veel mensen om je heen om je telefoon goed af te schermen? Wacht dan even tot het wat rustiger is en je wel de ruimte hebt om veilig in te loggen.

Een hack voorkomen? Bel ALICE & BOB

Wil je voorkomen dat je wachtwoorden gekraakt worden? Investeer dan in een goede accountbeveiliging met ALICE & BOB. Wij helpen je om al je accounts van A tot Z te beveiligen. Niet alleen met unieke en sterke wachtwoorden, maar ook met tweestapsverificatie. Daarnaast helpen we je om een wachtwoordmanager in te stellen. Hiermee til je jouw online beveiliging naar een nog hoger niveau.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op. Direct een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvende intake? Bel ons direct en we komen snel naar je toe.