Tips om WhatsApp fraude te herkennen én te voorkomen

WhatsApp fraude komt erg vaak voor. Waar er drie jaar geleden slechts twaalf (!) meldingen werden gedaan bij de Fraudehelpdesk, was dit in 2020 wel anders. In de eerste zeven maanden van dat jaar hebben maar liefst 945 mensen zich bij de Fraudehelpdesk gemeld voor oplichting via WhatsApp. De totale schade? 2,6 miljoen euro. Je kunt dus zeker stellen dat WhatsApp fraude een groter probleem wordt.

Wil je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van deze sluwe vorm van oplichting? Wij helpen je graag. We geven je enkele handige tips om WhatsApp fraude te herkennen én te voorkomen.

Zo herken je WhatsApp fraude

Er zijn enkele ‘red flags’ als het om WhatsApp fraude gaat. Als je deze kent, is het gemakkelijker om deze vorm van oplichting te herkennen. Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt.

We zetten de belangrijkste ‘red flags’ graag voor je op een rijtje:

 • Je krijgt een appje van een nummer dat je niet kent, zogenaamd van een bekende. Hij of zij geeft aan een nieuw nummer te hebben.
 • Het taalgebruik dat de ‘bekende’ gebruikt, past niet bij het taalgebruik dat jij van hem of haar gewend bent.
 • Je krijgt het verzoek om geld over te maken, bijvoorbeeld door een Tikkie te betalen.
 • Er wordt benadrukt dat er haast bij is. Je wordt gepusht om het geld zo snel mogelijk over te maken.
 • Wil je bellen? Dat is niet mogelijk. De telefoon van de ‘bekende’ is kapot of hij of zij is om een andere reden niet in de gelegenheid om je telefoontje te beantwoorden.

Vergis je niet: WhatsApp fraudeurs nemen de tijd om je te ‘groomen’. Het komt regelmatig voor dat mensen een halve dag over koetjes en kalfjes praten met een ‘bekende’, voor zij uiteindelijk worden opgelicht. Als je gesprekspartner netjes op je berichten reageert, wil dit dus niet zeggen dat er niks aan de hand is.

Tips om WhatsApp fraude te voorkomen

Natuurlijk wil je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van WhatsApp fraude. Met deze tips bescherm je jezelf tegen oplichters via WhatsApp:

 • Krijg je een berichtje van een ‘bekende’ dat hij of zij een nieuw nummer heeft? Bel dit nummer dan. Wordt er niet opgenomen, bel dan het oude nummer van de betreffende ‘bekende’.
 • Kun je de ‘bekende’ telefonisch niet bereiken? Maak dan geen geld over.
 • Hoor je alleen wat vage stemfragmenten als je belt? Maak dan geen geld over. Dit kunnen geluidsfragmenten zijn die de oplichters van social media hebben geplukt.
 • Stel persoonlijke vragen. Zo kom je er al snel achter of je met een oplichter te maken hebt. Houd er wel rekening mee dat sommige informatie online te vinden is.
 • Zoek het telefoonnummer online op. Wellicht staat dit telefoonnummer al bekend als frauduleus nummer.
 • Scherm je online profielen af. Deze gebruiken oplichters om informatie over je te verzamelen. Deze informatie gebruiken ze bij WhatsApp fraude.

Tot slot is het verstandig om duidelijke afspraken te maken met je familie en vrienden. Spreek bijvoorbeeld af om nooit contact op te nemen via WhatsApp als je onverhoopt geld nodig hebt. Krijgt je moeder toch een appje waarin jij zogenaamd om geld vraagt? Dan weet ze door jullie afspraak dat jij dit niet bent.

Ik ben het slachtoffer van WhatsApp fraude, wat nu?

Doe aangifte bij de politie. Maak screenshots van je gesprek en voeg deze toe als bewijs. Je kunt de oplichting ook melden bij de Fraudehelpdesk. Hierna kun je contact opnemen met je bank voor de eventuele vergoeding van de schade.

Let op: soms worden slachtoffers van WhatsApp fraude nog een keer benaderd door oplichters. Zij doen alsof ze van je bank zijn willen je zogenaamd helpen om je geld veilig te stellen. Trap hier niet in. Je bank benadert je nooit met dit soort verzoeken.

Investeren in jouw persoonlijke beveiliging? Bel ALICE & BOB

Voel jij je online niet veilig? Investeer dan in je online beveiliging. Wij helpen je graag om jouw online beveiliging op te schroeven. Bijvoorbeeld door je accounts beter te beveiligen, je telefoon na te lopen op veiligheidsrisico’s en je computer te beveiligen.

Meer weten over onze diensten? Neem dan een kijkje op deze pagina of neem contact met ons op.